5 tipov ako znížiť spotrebu

/data/images/116539.jpg

Asi všetci chceme mať čo najnižšiu spotrebu. 5 tipov ako na to:

Jazda: Počas jednej jazdy skúste vybaviť čo najviac záležitostí. Teplý motor má nižšiu spotrebu ako studený. Naštartujte auto a hneď sa rozbehnite. Motor sa rýchlejšie zahreje, keď pracuje pod záťažou, pritom sa vyhnete jalovej spotrebe počas čakania na zahriatie pri zvýšených otáčkach. Rozbehnite sa pomaly, bez prudkej akcelerácie. Zrýchľujte pozvoľne, hlavne na štrku a mokrej ceste. Vždy, keď stlačíte akcelerátor, zvyšujete dávku paliva do motora. Pomalým stláčaním plynového pedálu dávate motoru práve toľko paliva, koľko stihne dobre spáliť pri adekvátnej akcelerácii. Rozbiehanie s pretáčaním kolies veľmi negatívne vplýva na spotrebu (a opotrebovanie pneumatík). Motor vtedy dostáva maximálnu dávku paliva bez adekvátneho zrýchľovania. Majte zaradený prevodový stupeň zodpovedajúci rýchlosti. Nadradením alebo podradením sa motor dostáva do otáčok nevýhodných pre spotrebu paliva. Optimálne otáčky sa pohybujú u benzínových motorov od 2500 do 3500 za minútu u dieselových o čosi nižšie. Preraďte na vyšší rýchlostný stupeň hneď ako dosiahnete dostatočnú rýchlosť. Vytáčanie motora k maximálnym otáčkam rapídne zvyšuje spotrebu. Platí: čím vyšší rýchlostný stupeň, tým nižšia spotreba paliva. Snažte sa udržiavať stálu rýchlosť. Jazdite radšej pri 90 km/h ako pri 100 km/h môžete ušetriť až 10%. Nevozte zbytočne veľa vecí, zvyšovaním hmotnosti sa zvyšujú aj jazdné odpory.

Brzdenie: Vyhnite sa zbytočnému brzdeniu. Predvídané brzdenie a vyhnutie sa prudkému brzdeniu znižuje spotrebu a zároveň šetrí pneumatiky a brzdy. Využite valivý odpor pneumatík pri brzdení radšej, než prudké brzdenie. Brzdenie valivým odporom je jednou z najlepších metód znižovania spotreby. Neotáčajte zbytočne kolesami. Každý pohyb do strany zvyšuje ťah a trenie zvyšujúce spotrebu paliva a opotrebovanie pneumatík.

Aerodynamika: Vyhnite sa nakladaniu batožiny na strechu. Batožina na streche zvyšuje spotrebu o 5% pri vyšších rýchlostiach. Aj prázdny nosič zvyšuje spotrebu o 1%. Ak je možné nosič odmontovať zo strechy, odmontujte ho. A počas jazdy nemajte dokorán otvorené okná. Zvyšujú aerodynamický ťah, čo hlavne pri vyšších rýchlostiach zvyšuje spotrebu.

Kolesá a pneumatiky: Majte odborne nastavenú geometriu prednej nápravy. Zle nastavené kolesá medzi sebou bojujú, čím zvyšujú spotrebu paliva a opotrebovanie pneumatík. Pravidelne kontrolujte tlak v pneumatikách. Vždy ich nahustite na tlak odporúčaný výrobcom automobilu. Podhustené pneumatiky zvyšujú valivé trenie a zvyšujú spotrebu (až 5%) a opotrebenie pneumatík. Pri rozbiehaní s pretáčaním kolies sa silne opotrebúvajú pneumatiky.

Palivo a olej: Používajte kvalitné, energiu uchovávajúce motorové oleje so správnou viskozitou. Natankovanie najdrahšieho paliva nezaručuje lepší beh motora. Používajte palivá s oktánovým číslom odporúčaným výrobcom. Použite palivo s čo najnižším oktánovým číslom v rámci odporúčaní výrobcu. Dodržiavajte odporúčania výrobcu!

Ďaľšie správy z blogu

Nastavenie súborov cookies