6 tipov k svetlám vášho auta

/data/images/116544.jpg

Podľa štatistík sa najviac nehôd sa stane v čase od polnoci do šiestej hodiny ráno. Aj napriek tomu, že na cestách je menej vodičov, ako v iných častiach dňa, je to najnehodovejší čas. Niekedy sa určite chcete vyhnúť preplneným cestám a zápcham práve jazdou v noci. Ak však nejazdíte často v noci, ponúkame vám 6 tipov na bezpečnú jazdu v noci.

  1. Uistite sa, že vaše svetlá sú dobre nastavené – ak si nie ste istí, že máte dobre nastavené svetlá a neviete si ich nastaviť sami, navštívte náš servis. Tiež sa pred jazdou v noci presvedčte, že sú všetky vaše svetlá funkčné.
  2. Vyčistite si predné svetlomety a čelné sklo – ak budete mať svetlá na aute špinavé, nemusíte vidieť protiidúce autá v dostatočnom predstihu. Ak aj štartujete s čistými oknami a sklami a počas jazdy dôjde k ich zašpineniu, zastavte radšej na čerpacej stanici alebo odpočívadle, aby ste si ich očistili.
  3. Používajte diaľkové svetlá rozumne – určite nepúšťajte diaľkové svetlá, ak oproti vám prichádzajú nejaké autá. Ohrozujete tým ostatných účastníkov dopravy. Taktiež neoslepujte diaľkovými svetlami vozidlá idúce pred vami.
  4. Nepozerajte sa do svetiel oproti idúcich áut – ak vás oproti idúce autá nadmerne oslepujú a máte podozrenie, že majú zapnuté diaľkové svetlá, prebliknite im, aby ich vypli. Niektoré xenónové svetlá sú naozaj silné a preto sa zdá, ako keby boli pustené diaľkové. Sledujte preto čiaru na okraji vozovky.
  5. Sledujte okolie – pri zníženej viditeľnosti je taktiež znížený reakčný čas na potenciálne riziká a preto dbajte hlavne na váš okraj vozovky. Nepredvídanými rizikami môžu byť neosvetlení chodci, cyklisti a iné objekty.
  6. Pri akejkoľvek poruche alebo zastavení zapnite výstražné znamenia – ak ste prinútení vyjsť z auta, vždy si nezabudnite nasadiť reflexnú vestu.

Toto sú len niektoré faktory, ktoré ovplyvňujú vašu jazdu v noci a pri zníženej viditeľnosti. Uvedomte si, že pri jazde v noci je hlavne ovplyvnená vaša schopnosť reagovať na nepredvídané riziká. Buďte opatrní hlavne pri jazde v obci, pri jazde po ceste, kde nie sú vyznačené jazdné pruhy a okraje vozovky.

Ak riešite akúkoľvek dilemu, príďte sa k nám poradiť. S radosťou sa vám budú venovať naši predajcovia vozidiel aj servisní poradcovia. Odporučia vám, ako sa efektívne a ekonomicky výhodne starať o vozidlo aj v autorizovanom servise.

Ďaľšie správy z blogu

Nastavenie súborov cookies