Škoda s pohonom 4x4 - Technológia: Moderný elektronicky riadený pohon všetkých kolies zabezpečuje optimálnu účinnosť

/data/images/204587.jpg
02.02.2023
  • Modely s benzínovými a naftovými motormi využívajú elektronicky riadenú medzinápravovú a viaclamelovú spojku

  • Vo vozidlách rodiny Enyaq iV zabezpečujú pohon všetkých kolies dva elektromotory

  • Za normálnych podmienok využívajú vozidlá 4x4 len predný alebo zadný pohon

Pre efektívny prenos hnacej sily používa Škoda Auto pri svojich modeloch s pohonom všetkých kolies pokročilý elektronický manažment. V modeloch rodiny Enyaq iV zabezpečujú pohon 4x4 dva elektromotory. Rady Octavia, Superb, Karoq a Kodiaq využívajú elektronicky riadenú medzinápravovú viaclamelovú spojku, ktorá hnaciu silu rozdeľuje medzi prednú a zadnú nápravu.

„Pohon všetkých kolies pomáha ďalej vylepšovať jazdné vlastnosti a zabezpečuje tak výrazne vyššiu bezpečnosť pri vozidlách so spaľovacím motorom i s elektromotorom. A platí to nielen v zime, napríklad na snehu alebo ľade, ale aj na suchých alebo mokrých vozovkách. Moderné elektronické riadiace systémy v priebehu milisekúnd optimálne reagujú na meniace sa podmienky na vozovke a zabezpečujú, že jazdná situácia zostáva pod kontrolou. Keď to však podmienky dovolia, je poháňaná len jedna náprava, vďaka čomu sú modely s pohonom všetkých kolies úspornejšie.“ / Johannes Neft, člen predstavenstva spoločnosti Škoda Auto zodpovedný za oblasť technického vývoja.

Modely 4x4 radov Enyaq iV a Enyaq Coupé iV s elektromotorom na oboch nápravách
Škoda Auto používa pri svojich modeloch s pohonom všetkých kolies moderné technológie a dve rôzne koncepcie. Modely 4x4 z rodiny Enyaq iV – varianty 80x a RS – majú dva elektromotory, z ktorých jeden poháňa prednú a jeden zadnú nápravu. Na zadnej náprave je, rovnako ako pri modeloch radu Enyaq iV s jedným elektromotorom a pohonom zadných kolies, zabudovaný synchrónny elektromotor s permanentným magnetom (PMSM) s výkonom 150 kW. Vo väčšine jazdných situácií dosahuje účinnosť vyše 90 percent, a je tak veľmi efektívny. Keď to jazdná situácia vyžaduje, napríklad pri nižšej priľnavosti, zabezpečí pohon predných kolies navyše asynchrónny elektromotor (ASM) s výkonom 80 kW zabudovaný na prednej náprave. Vyznačuje sa krátkodobou preťažiteľnosťou a nízkymi trecími stratami pri nečinnosti. Systémový výkon verzie Enyaq iV 80x predstavuje 195 kW, pri verzii RS iV výkon predstavuje 220 kW. Vzhľadom k tomu, že tu nie sú použité žiadne súčasti ako kardanový hriadeľ, spojky alebo diferenciály, neexistuje medzi oboma nápravami žiadne mechanické spojenie. Systém preto pracuje veľmi rýchlo a efektívne. Elektronické riadenie elektromotorov je také rýchle a plynulé, že šofér ani nepostrehne potrebné korekcie v súčinnosti s asistenčnými systémami.
55_enyaq_rs_iv_956c2d20-1920x1281

4x4_technologie_elektricke_vozidla_sk_8b4ee9d0

Rozdelenie hnacej sily vo vozidlách so spaľovacími motormi pomocou medzinápravovej viaclamelovej spojky
Škoda Auto používa pri svojich modeloch so spaľovacím motorom a pohonom všetkých kolies elektronicky riadenú medzinápravovú viaclamelovú spojku. Jej súčasná šiesta generácia je takmer o 0,8 kg ľahšia ako spojka predchádzajúcej generácie a vozidlám pomáha dosahovať veľmi nízku spotrebu paliva. K vysokej účinnosti prispieva použitie oleja s nízkou viskozitou, znížené predpätie ložiska a vylepšené vnútorné mazanie. Okamžitú odozvu zabezpečuje riadiaca jednotka, ktorá je priamo jej súčasťou. Množstvo senzorov neustále vyhodnocuje parametre ako otáčky kolies, uhol natočenia kolies, priečne a pozdĺžne zrýchlenie vozidla, polohu plynového pedálu, otáčky motora alebo aktuálny krútiaci moment. Na základe týchto parametrov riadiaca jednotka lamelovej spojky počas niekoľkých milisekúnd vypočíta a skoordinuje optimálny prenos krútiaceho momentu na jednotlivé kolesá. Pohon Škoda 4x4 funguje celkom automaticky a je pripravený poskytnúť šoférovi vždy najlepšiu možnú trakciu.
4x4_technologie_spalovaci_motor_sk_c5205745

135_octavia_scout_4x4_bf664b13-1920x1275

Princíp fungovania lamelovej spojky
Riadiaca jednotka reguluje otáčky hnacieho čerpadla v lamelovej spojke. Okrem piestového čerpadla sa skladá z elektromotora a odstredivého ventilu, ktorý podľa otáčok čerpadla riadi tlak oleja v hlavnom pracovnom pieste. Čím sú otáčky čerpadla vyššie, tým väčší hnací moment môže medzinápravová spojka preniesť na zadnú nápravu. K jej otvoreniu, a teda aj prenosu síl primárne na prednú nápravu, dôjde naopak pri nižších otáčkach hnacieho čerpadla za bežných jazdných podmienok a požiadaviek. V tomto prípade sa model s pohonom 4x4 správa ako porovnateľné vozidlo s pohonom predných kolies. Keď snímače systému zaznamenajú zmenu jazdnej situácie, napríklad v dôsledku straty trakcie predných kolies, zvýši sa tlak oleja na lamely medzinápravovej spojky a krútiaci moment sa počas niekoľkých milisekúnd v ideálnom pomere prenesie aj na zadné kolesá. Keď už predné kolesá strácajú priľnavosť, presunie viaclamelová spojka až 90 percent hnacieho momentu na zadnú nápravu a v prípade potreby je dokonca schopná preniesť až 85 percent hnacej sily na jedno koleso. Elektronická uzávierka diferenciálu EDS na prednej a zadnej náprave zabraňuje pretáčaniu jednotlivých kolies pri nedostatočnej priľnavosti selektívnym pribrzdením pretáčajúceho sa kolesa.
142_superb_scout_4x4_c3e2d6df-1920x1275

94_kodiaq_rs_af3aefe1-1920x1275

Ďaľšie správy z blogu

Nastavenie súborov cookies