5 zásad bezpečnej jazdy na snehu

/data/images/116542.jpg

Túto zimu síce neskôr, ale predsa len, napadol na mnohých miestach prvý sneh. Poznáte zásady bezpečnej jazdy na snehu?

Tu je 5 najdôležitejších:

  1. Pred jazdou si očistite auto od snehu a ľadu. Okrem toho, že sa vyhnete možnej pokute, keďže je to už dané aj zákonom, ide v prvom rade o bezpečnosť vás ale aj bezpečnosť okoloidúcich vozidiel a chodcov. Čo najlepší výhľad je dôležitý a preto pár minút navyše na parkovisku určite obetujte.
  2. Zimné pneumatiky. Polemiky o tom, či sa to oplatí, alebo, že máte dobrý dezén letných penumatík dajme bokom. Pri súvislej pokrývke vozivky snehom alebo ľadom nám to opäť ukladá aj zákon. A známe fakty hovoria o priľnavosti, brzdnej dráhe atď.
  3. Volantom otáčajte jemne a plynulo. Náhla zmena smeru jazdy môže viesť pri jazde po snehu a ľade k strate priľnavosti pneumatiky a k následnému šmyku.
  4. Plynový pedál ovládajte jemne a plynulo. Čo urobí prudké pridanie plynu vieme všetci. To čo je menej známe je, že aj prudké ubratie plynu môže viesť v prudkej zmene krútiaceho momentu na kolesá a opäť k strate priľnavosti a šmyku.
  5. Brzidte jemne a plynulo. Prudký nábeh na brzdy môže rovnako viesť v prudkej zmene rýchlosti vozidla. To je rizikom pre šmyk. Dnes má už každé nové vozidlo ABS aj ESP, ale ani to nie je zázračné riešenie. Ako sa hovorí, fyziku neoklamete.

Nezabudnite, najmä v zime platí: “JEMNE A PLYNULO.”

Ďaľšie správy z blogu

Nastavenie súborov cookies