Aký je zákonný limit hĺbky dezénu pre zimné pneumatiky?

/data/images/115528.jpg

Viac ako polovica Slovákov nevie, kedy môžu byť zimné pneumatiky nebezpečné.

Podľa čoho rozoznáte zimné pneumatiky? Ak podľa znaku vločky so znakom hôr na pozadí, ste na dobrej ceste.

Na Slovensku a v celej Európe je už jeseň v plnom prúde a pre vodičov to znamená, že nastalo obdobie prezúvania letných pneumatík na zimné. Majú slovenskí vodiči dostatočné informácie o zimných pneumatikách? Podľa prieskumu pre značku Matador, ktorý robila agentúra Nielsen Admosphere, nepoznajú mnohí šoféri zákonom povolenú minimálnu hĺbku dezénu, pri ktorom je už potrebná výmena starej zimnej pneumatiky za novú. Prieskum, ktorý sa uskutočnil v auguste na vzorke 500 opýtaných, poskytol aj ďalšie zaujímavé informácie.

Viac ako tri štvrtiny  Slovákov vlastní alebo šoféruje auto. To znamená, že prezúvanie pneumatík rieši väčšina  dospelej populácie na Slovensku. Aktuálne už prebieha sezóna prezúvania letných pneumatík na zimné. A práve pri otázkach ohľadom zimných pneumatík bolo najzaujímavejším zistením, že viac ako polovica slovenských vodičov nevie, kedy sa zimné pneumatiky stávajú  nebezpečnými.

Na Slovensku zákony povoľujú minimálnu hĺbku dezénu na zimnej pneumatike 3 mm. Tento parameter správne identifikovalo len 22% respondentov. Ďaleko viac – takmer 30% vodičov si myslí, že minimálna hĺbka dezénu je 1,6 mm, čo platí pre zákonné minimum pri letných pneumatikách. 14% opýtaných odpovedalo, že správna hodnota je 2 mm, 9% – 4 mm, 5% – 5 mm. Viac ako pätina respondentov nevedela odpovedať.

„Vodiči by mali byť veľmi opatrní pokiaľ ide o zimné pneumatiky. Šoférovanie s ojazdenými zimnými pneumatikami je veľmi nebezpečné, pretože hrozí vysoké riziko šmyku a to hlavne v zlom počasí. V koncerne Continental, do ktorého patrí aj tradičná slovenská značka Matador, odporúčame vodičom nečakať na zákonný limit a prezuť na nové zimné pneumatiky už pri zostatkovej hĺbke dezénu 4mm. Ak majú vodiči čo i len malé podozrenie, že ich pneumatiky nie sú stopercentne spoľahlivé na mokrej alebo zľadovatenej vozovke, odporúčame im čo najskôr navštíviť najbližší odborný pneuservis,“ uviedol Juraj Ižvolt, riaditeľ divízie Marketing Continental Barum s.r.o.

Vodiči zimnú pneumatiku rozoznajú

V prípade, že už nie sú zimné pneumatiky spôsobilé na ďalšie používanie, je veľmi dôležitá ich likvidácia podmienená zákonom. Väčšina slovenských vodičov volí správny postup. Až 63% ich necháva v servise k ekologickej likvidácii a iba 12% ich ešte dojazdí v lete. 23% opýtaných sa vyjadrilo, že tento problém za nich rieši niekto iný. Zimná pneumatika je viditeľne odlišná od tej letnej. Slovenskí šoféri rozoznávajú zimné pneumatiky podľa viacerých faktorov. Prieskum ukázal, že až 44% vodičov spozná zimnú pneumatiku podľa tzv. „alpského symbolu“ vločky v hore. 37% šoférov sa zase orientuje iba podľa vzorky pneumatiky a 17% ju rozozná podľa označenia na bočnej strane pneumatiky „M+S“.

Kvalita je stále na prvom mieste

Súčasťou prieskumu bola aj otázka, aké faktory vplývajú na vodičov pri výbere a kúpe zimných pneumatík.  Najviac respondentov sa rozhoduje podľa kvality. Až 51% vodičov sa informuje priamo u predajcu o jazdných vlastnostiach a garancii bezpečnosti pneumatiky. Pre 32% vodičov je pri kúpe prvoradé odporúčanie od známych, predajcov alebo na základe užívateľských recenzií na internete. 20% sa riadi podľa výsledkov nezávislých bezpečnostných testov.

Slováci prezúvajú hlavne podľa počasia

Na jeseň nastáva na Slovensku čas prezúvania letných pneumatík na zimné. Výsledky prieskumu potvrdzujú, že väčšina slovenských vodičov si nenecháva prezúvanie zimných pneumatík na poslednú chvíľu. Pre 38% vodičov je pri prezúvaní rozhodujúce počasie, čo znamená, že nemajú naplánovaný presný termín, kedy chcú mať auto prezuté. Naopak až 23% opýtaných chce mať už prezúvanie vyriešené v októbri a 22% v novembri.

Zdroj: podkapotou.sk

ŠKODA Pneugarancia

Zakúpením zimného kompletu zo sortimentu ŠKODA Originálne príslušenstvo získavate automaticky ŠKODA Pneugaranciu, s exkluzívnymi výhodami pre vás. Ani vysoko kvalitné pneumatiky nie sú úplne odolné proti nástrahám, ktoré na ne môžu čakať na cestách. Či už ide o klince, ostré hrany obrubníkov a ani výtlky už nebudú pre vás predstavovať finančnú stratu. Poškodenie pneumatiky býva väčšinou natoľko rozsiahle, že je potrebné zabezpečiť si novú. A práve preto vám prinášame program ŠKODA Pneugarancia.

> Viac o ŠKODA Pneugarancii

IMPA je tu pre vás :- ) Kontaktujte nás, radi vám pomôžeme nielen pri príprave vášho vozidla na zimu.

Do nášho autorizovaného servisu IMPA sa môžete objednať aj jednoducho a pohodlne online. Rovnako online si môžete zakúpiť aj potrebnú výbavu do auta, doplnky a príslušenstvo:

>> online objednanie do servisu

>> IMPA eshop

Pevne veríme, že vám naše rady budú nápomocné a zimné mesiace prejdú vám a vašim štvorkolesovým pomocníkom bez akýchkoľvek problémov. V prípade ak by sa predsa len nejaký problém vyskytol, sme tu pre vás ????

Ďaľšie správy z blogu

Nastavenie súborov cookies