Viete ako zvládnuť šmyk?

/data/images/116596.jpg

Auto sa za určitých okolností môže dostať do šmyku, do nedotáčavého alebo do pretáčavého. A to aj vtedy, keď dávate pozor.


Nedotáčavý šmyk – znamená, že automobil zatáča nedostatočne, to znamená, že vozidlo sa šmýka  prednou častou smerom von zo zákruty (väčšinou u áut s pohonom predných kolies). V takejto situácii odporúčame vrátiť volant späť, nechať vozidlo ísť rovno s vyšliapnutou spojkou, bez pridávania plynu a brzdenia. Ak nie je okraj cesty príliš blízko, kolesá skôr či neskôr opäť získajú kontakt s vozovkou a auto zabočí. Pomalým jemným pridávaním plynu sa dostanete do správneho smeru a môžete pokračovať v jazde.

Pretáčavý šmyk – znamená, že auto zatáča príliš, to znamená, že vozidlo smeruje mimo vozovky zadnou časťou (väčšinou u áut so zadným náhonom). Príčinou tohto šmyku je strata kontaktu s vozovkou na zadnej náprave a auto sa začne otáčať okolo vlastnej osi. Vtedy je dôležité prudko, ale krátko otočiť volantom do opačného smeru. Nesmiete však volantom točiť príliš – zadok auta vám môže vystreliť na druhú stranu. V momente, keď sa vám vozidlo podarí ovládnuť, točte volantom do opačnej strany. A všetky ďalšie korekcie musia byť kratšie.

Veríme, že sa do žiadnej z týchto zo situácií nedostanete a tieto rady nebudete potrebovať. Avšak na druhej strane dúfame, že ak sa tak náhodou stane, tieto rady vám pomôžu udržať stabilitu a kontakt vozidla s vozovkou a vy situáciu šmyku zvládnete bravúrne : )

Vždy vo vašej blízkosti.

Naše HOTLINE kontakty TU.

Ďaľšie správy z blogu

Nastavenie súborov cookies