Kam s vašim vyslúženým automobilom?

/data/images/109495.jpg

Potrebujete sa zbaviť vášho starého a vyslúženého vozidla alebo jeho súčastí jednoducho a ekologicky? Nemusíte sa ničoho obávať. Poradíme vám ako na to…

Ochrana a starostlivosť o životné prostredie pre nás nekončí okamihom, kedy vozidlo opustí výrobný závod. Rovnaká pozornosť, s ktorou dbáme na kvalitu, hospodárnosť, bezpečnosť a užívateľsky komfort našich výrobkov, je venovaná vplyvu automobilu na životné prostredie v rámci celého jeho životného cyklu, teda od fázy vývoja, cez výrobu, užívanie a následnú recykláciu v okamihu, kedy sa výrobok ocitol na konci svojej životnosti.

A práve na konci životnosti vozidla je treba zabezpečiť, aby staré vozidlo alebo akýkoľvek iný odpad nezostal niekde v prírode, kde môže dochádzať k úniku nebezpečných látok a potenciálnemu ohrozeniu životného prostredia. Staré vozidlo a materiály z neho pritom môžu byť použité k výrobe nových výrobkov, čím dochádza k vytvoreniu tzv. „Closed-Loop Economy“ alebo aj k „Circular Economy“. Toto prináša nie len úspory finančné, ale tiež zníženie závislosti na surovinových zdrojoch a predovšetkým k zníženiu dopadu priemyslu na životné prostredie.

Recyklácia sa týka 3 hlavných oblastí:

  • starého vozidla
  • akumulátorovej batérie
  • pneumatík

STARÉ VOZIDLO

Odovzdať staré vozidlo po uplynutí jeho životnosti pre vás už nepredstavuje problém. Na Slovensku je 63 zmluvných prevádzok, kam môžete doviezť svoje staré vozidlo. Títo zmluvní partneri vám vystavia doklad o ekologickej likvidácii, ktorý je potrebný pri vyradení vozidla z evidencie na Dopravnom inšpektoráte Policajného zboru SR. Zoznam zmluvných partnerov nájdete na www.skoda-auto.sk/ostatne/spracovatelia-starych-vozidiel.

AKUMULÁTOROVÉ BATÉRIE

Štartovacie batérie, ako aj prenosné batérie používané v diaľkových ovládačoch centrálneho zamykania môžete odovzdať v každom autorizovanom servise ŠKODA.

PNEUMATIKY

Opotrebované pneumatiky z vášho auta môžete odovzdať v každom autorizovanom servise ŠKODA. Pri výmene pneumatík v autorizovanom servise ŠKODA vám staré pneumatiky automaticky bezplatne odoberú a postarajú sa o ich recykláciu.

RECYKLÁCIA V PRAXI

Všetky aktuálne vyrábané modely značky ŠKODA sú certifikované podľa novej smernice Európskej únie 2005/64/ES, ktorá špecifikuje požiadavky na použité materiály, značenie dielov a dosiahnutie recyklačnej kvóty. Prevažná väčšina použitých materiálov je ďalej recyklovateľná (min. 85 % z hmotnosti vozidla) alebo energeticky využiteľná (10 %). Z toho vyplýva, že maximálne iba 5 % z hmotnosti vozidla je pri súčasnom stave recyklačných technológii nevyužiteľných a spravidla končí na skládke odpadu.

Všetky spoločnosti siete IMPA bezplatne zabezpečuje vo svojej prevádzke spätný odber  akumulátorov podľa § 48, ods. 1, pís. a) a pneumatík podľa § 71, ods. 1, pís. a) zákona č. 79/2015 Z.z., Zákona o odpadoch.

Píšte, volajte a pre viac info nás kontaktujte:

IMPA Sieť kontakty >>>

>>> Facebook IMPA

>>> Facebook IMPA Jazdené vozidlá

Ďaľšie správy z blogu

Nastavenie súborov cookies