Klimatizácia. Ako ju správne používať?

/data/images/116568.jpg

Slnečné lúče začínajú naberať na intenzite a začínajú sa opierať do našich áut. Klimatizácia je v nich v takomto čase na nezaplatenie.

Hoci to mnohí vodiči ešte podceňujú, tepelný komfort v aute je jedným z kľúčových atribútov, ktoré ovplyvňujú bezpečnosť cestovania.

Pri jazde v kolónach v prehriatom aute (teplota v kabíne sa vyšplhá aj nad 50 °C) zvyčajne narastá nervozita vodiča, postupne stráca rozvahu a zároveň stúpa aj jeho únava. Ani jazda vyššími rýchlosťami nie je záchranou. Hoci sa vzduch v kabíne víri, vzniká obrovský hluk a v konečnom dôsledku sa to opäť odzrkadlí na zvýšení únavy vodiča.

Dobre sa postarať o klimatizáciu vo vozidle, je dôležité nielen z hľadiska bezproblémovej prevádzky a dlhej životnosti, ale aj z hľadiska zdravia. Vyžaduje si pravidelnú kontrolu a údržbu. Preto odporúčame všetkým motoristom venovať vyčisteniu klimatizácie patričnú pozornosť.

Najbežnejšou údržbou je čistenie sania nasávaného vzduchu do interiéru vozidla a následná dezinfekcia klimatizačného systému. Tieto úkony odporúčame vykonať 1-2 krát ročne.

Plnenie klimatizácie, alebo výmena chladiva sa vykonáva, buď pri úniku chladiva, alebo po určitom časovom období, cca raz za 3 roky. Túto činnosť odporúčame nechať vykonať v profesionálne vybavenom autoservise, aby boli dodržané zásady technologického postupu. Nedodržaním technologických postupov môže dôjsť k závažným poškodeniam klímy a ich odstránenie môže stáť nemalé finančné prostriedky.

Niekoľko rád

Mnohí motoristi sa sťažujú, že im klimatizácia nerobí dobre. Zväčša je to spôsobené tým, že si volia príliš nízku teplotu a výduchy vetrania smerujú priamo na seba.

Odporúčame nastaviť teplotu na 22 – 24 °C. Rozdiel medzi teplotou vonku a v kabíne by nemal byť príliš veľký, maximálne 6 až 8 °C.

Na prvých niekoľko sto metrov odporúčame otvoriť okná a prehriaty interiér jednoducho vyvetrať. Pomôže tiež, keď v prvej fáze ochladzovania interiéru zapnete vnútornú cirkuláciu vzduchu. Klimatizácia potom nebude musieť ochladzovať vzduch z okolia, ale bude využívať ten, ktorý je v kabíne, teda predchladený. Touto cestou sa zároveň urýchli ochladenie vzduchu v kabíne.

Takýmito „fígľami“ znížite zvyšovanie spotreby v prvej fáze po zapnutí klimatizácie. Pripomíname, že plne automatické klimatizačné systémy robia túto činnosť za vás automaticky. Počas jazdy zbytočne neotvárajte okná, aby sa do kabíny nedostal teplý vzduch. Výnim­kou je prevetranie vydýchaného vzduchu pri dlhšej ceste.

Obráťte sa na profesionálov v našom autorizovanom servise. Dbajte na „svieži dych“ vášho vozidla. Doprajte mu kompletný servis klimatizácie, ktorý vám zaistí optimálne fungovanie a bezpečnú jazdu.

Ďaľšie správy z blogu

Nastavenie súborov cookies